06.04.2016.godine u OŠ Bisag u mjestu Bisag pored Marije Bistrice održali smo radionicu

Sudjelovali smo na konferenciji
7. svibnja 2014.
Održana radionica u OŠ Novi Marof – područna škola Mađarevo
18. listopada 2016.

Udruga za održivi razvoj otoka Rave je 06.04.2016.godine u OŠ Bisag u mjestu Bisag pored Marije Bistrice održala radionicu (kreativna radionica za školsku djecu je provedena u okviru projekta „Upoznaj i kušaj maslinovo ulje na pravi način – upoznavanje djece s obilježjima, kvalitetama i zdravstvenim koristima maslinovog ulja kroz metodu organoleptičkog/senzoričkog ocjenjivanja“.

Istoj su prisustvovala djeca koja pohađaju 7. i 8. razred ove škole. Nakon kratkog uvoda vezanog uz geografski položaj otoka Rave djeca su upoznata sa djelom poljoprivrede koji se bavi uzgojem i preradom maslina u maslinovo ulje. Putem video prezentacije prikazan im je postupak proizvodnje i dobivanje maslinovog ulja iz ploda maslina. Nakon kratkog filma opisane su hrvatske sorte maslina i djeca su upoznata sa kvalitetom i zdrastvenim prednostima korištenja maslinovog ulja.
Potom se pristupilo senzorskoj analizi kvalitete više vrsta maslinovog ulja, a prilagođenoj njihovom uzrastu. Nakon što su djeca kušala i ocijenila kvalitetu maslinovih ulja proglašeno je najbolje maslinovo ulje.

Zanimljivo je napomenuti da je nakon treće radionice ovakvog tipa primjetno da djeca bez obzira na neiskustvo u okusu i odlikama kvalitetnih maslinovih ulja vrlo dobro prepoznaju visoko kvalitetna ekstra djevićanska maslinova ulja.

Radionica je završila u općem veselju i zaključku da je neophodan novi susret svih nas ili u Bisagu ili na Ravi.